L’escriptor aragonès i soci de l’ACEC Javier Tomeo (Quicena, Osca, 1932) va morir diumenge a l’Hospital Sagrat Cor de Barcelona a causa d’una infecció hospitalària. L’autor, de 80 anys, hi estava ingressat des de feia tres setmanes per operar-se de varius.
Hereu confés de Goya i de Buñuel, la trajectòria literària de Tomeo va ser molt prolífica: una vintena de novel·les breus i diversos llibres de relats (ni ell mateix els contava). La fecunditat creativa que el caracteritzava va fer que la seva obra acabés repartida entre diverses editorials, encara que va ser a Anagrama on va aconseguir més reconeixement, amb títols indiscutibles com El castillo de la carta cifrada o Amado monstruo. Les seves últimes obres publicades són el llibre de contes Páginas de espuma i la novel·la Constructores de monstruos.
Més enllà de la literatura, Javier Tomeo també va fer fortuna a les arts escèniques, on també va exportar-hi el seu particular univers surrealista i obsessiu. Per això, tot i no haver escrit mai una obra de teatre, es va convertir en un dels autors espanyols més traduïts i més representats a Europa, amb títols com El mayordomo miope, El gallitigre, Historias mínimas o Cazador de leones, considerada l’obra culminant del seu vessant teatral.
Aragonesista militant i amb estudis de Dret i Criminologia, Javier Tomeo va viure des de la seva joventut a Barcelona, on es guanyava la vida a la casa Olivetti. L’ACEC li va retre un homenatge l’any 2005 per una sòlida trajectòria literària, en un ferm reconeixement a la seva aportació al món cultural. L’acte, celebrat a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya, va comptar amb la participació de Nora Catelli, Carlos Cañeque, Juan Antonio Masoliver Ródenas i Joan de Sagarra. Les intervencions d’aquest acte es van recollir en una edició de Cuadernos de Estudio y Cultura.
Entre la llista de reconeixements rebuts, ha estat guardonat amb el Premio Aragón de las Letras (1994) i ha donat nom a un premi literari de la Universidad Rey Juan Carlos de Madrid.